ΛΕΣΧΗ ΠΟΙΗΣΗΣ ΜΟΝΟΚΛ | Το ημερολόγιο της ΣΤΕΡΙΑΝΗΣ ΖΑΛΗΣ | λιμάνι  1ο 

 

ΛΕΣΧΗ ΠΟΙΗΣΗΣ ΜΟΝΟΚΛ

            Το ημερολόγιο της ΣΤΕΡΙΑΝΗΣ ΖΑΛΗΣ

χρονιά δεύτερη
λ ι μ ά ν ι  1ο 

Οκτώβριος 2024

  Ο Ρ Ι Σ Τ Ι Κ Α   Φ Α Ι Ν Ο Μ Ε Ν Α
                                       Σπύρος Γούλας

Πρόκειται για την 2η ποιητική συλλογή του Σπύρου Γούλα, από τις εκδόσεις ΠΟΛΙΣ (2024). Η συλλογή περιλαμβάνει 36 ποιήματα σε ενιαία ενότητα.

Η πρώτη συλλογή του ποιητή, το διπλά βραβευμένο «Τα περσινά τους βάζουν για καλά», κυκλοφορεί ομοίως από τις εκδόσεις ΠΟΛΙΣ (2020)

Με το ξεκίνημα της ποιητικής βραδιάς διαβάστηκαν από τα μέλη της λέσχης τα ακόλουθα ποιήματα (με τη σειρά που απαντώνται στην έκδοση): 

Ο σταυρός στην πλαγιά υποδεικνύει τόπο μαρτυρίου
Αποθανέτω η ψυχή μου μετά των αλλοφύλων
Πολυτελή πλωτά κι ελικοφόρα
Αυτοκρατορικός πλανητολόγος
Η βάρδια
My tinder match
Πολλοί αρχηγοί, ελάχιστοι ινδιάνοι
Το βάρος ενός προτεκτοράτου

Στη συνέχεια σχολιάστηκαν επιπλέον και τα:

Βαθμός δυσκολίας
μετάl(aξη
Δεν νομίζω πως θα μπορέσω

Ο Γούλας γνωρίζει καλά τόσο το τι θέλει να διερευνήσει όσο και τα όρια της βεβαιότητας κάθε απόφανσης. Επιλέγει να μην καταφύγει σε καταγγελτικό λόγο, αλλά να φωτίζει γκρίζες περιοχές, να διατυπώνει ερωτήματα, να προσκαλεί σε στοχασμό. Και το κάνει με χαρακτηριστική γλωσσική και συνθετική ευχέρεια, εκπροσωπώντας τη γενιά του και τους προβληματισμούς της.

Το κοινό της λέσχης υποδέχτηκε το βιβλίο πολύ θετικά και έθεσε ερωτήματα στον δημιουργό για μία σειρά από επί μέρους θέματα: 

  • Για την σχέση του προγραμματισμού (βιοποριστικό επάγγελμα) και της ποίησης ο Γούλας διατύπωσε την άποψη, ότι η ποίηση αναπτύσσεται σε συγκριτικά περισσότερο οριοθετημένο πλαίσιο, ορίζοντας το κάθε ποίημα ως μ η χ α ν ή. 
  • Ως προς τις επανειλημμένες αναφορές σε θρησκευτικά μοτίβα σε επιμέρους στίχους του ο ποιητής ανέτρεξε στις αναγνώσεις της Βίβλου, ήδη στην πρώιμη παιδική του ηλικία, από τις οποίες αντλεί οικείες ακόμα και για το ευρύ κοινό εικόνες, ώστε να τις τοποθετήσει παράδοξα σε νέο πλαίσιο νοηματοδότησης και εκεί να παρατηρήσει και να επεξεργαστεί την επιδραστικότητά τους.
  • Για το αίνιγμα της σύνδεσης των τίτλων του με τον κορμό των ποιημάτων ο Γούλας συντάχθηκε αποφατικά υπέρ της  ύπαρξης τίτλων, αν και αστειεύτηκε λέγοντας, ότι με αυτούς περνάει ο ίδιος καλά, στοχεύοντας σε σύνδεση με ή κατά περίπτωση σε απόσταση από το ποίημα, κάτι που επανέφερε στη συζήτηση το θέμα της ισορροπίας μεταξύ της σχετικής ερμητικότητας και της κυριολεξίας στην ποιητική του.  

Η γραφή του σχολιάστηκε με αναφορές στην ευφυΐα της γραφής, τον ειρωνικό ή αυτοσαρκαστικό έως και σημειακά απαξιωτικό τόνο, το έμφυλο βλέμμα, την ευθεία απεύθυνση στο αναγνωστικό κοινό, την (αν και μη στρατευμένη) κοινωνική κριτική, την απουσία συμβατικότητας και το φρέσκο βλέμμα, την αμφισημία του τίτλου της συλλογής και το εύρος των θιγόμενων θεμάτων.

  • Ο ποιητής δήλωσε, ότι επικεντρώνεται στη δεύτερη αυτή συλλογή του στο υποκείμενο που αυτο-ορίζεται, ενώ στην πρώτη συλλογή, όπως σχολίασε, είχε τοποθετήσει το υποκείμενο που αντέχει. Έτσι στα Οριστικά Φαινόμενα καταπιάνεται πλέον με αποφάσεις, αν και δεν υποτιμά την καθοριστική σχέση στιγμών, συμβάντων και καταστάσεων, στις οποίες περιέρχεται τυχαία ή και ακούσια το υποκείμενο.

Ο δημιουργός επισήμανε, ότι θέλει να μιλήσει για την εποχή του, με τα δικά της μέσα έκφρασης και επικοινωνίας, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει, ότι ενδεχομένως κάποιοι θα αποκλειστούν.

Ενδεικτικά αυτής της πρόθεσης,  το ποίημα που παρατίθεται στην έκδοση σε QR Code και το μονολεκτικό στιχούργημα μετάl(aξη

Δείγμα γραφής από την συλλογή Οριστικά Φαινόμενα του Σπύρου Γούλα>>

ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΣ & ΧΕΙΡΟΜΑΝΤΗΣ

Μην επιτρέψεις στις πρόσφατες εξελίξεις να
         σε αποπροσανατολίσουν

εμείς που ήρθαμε εδώ
όλοι θα διαβαστούμε
σαν του ψαριού τα σωθικά
σαν του πουλιού τα σπλάχνα

και θα φανεί ποιος το ‘χει μέσα του
και ποιος απλώς μπλοφάρει

__________________________________________________________________

Επόμενο λιμάνι (Νοέμβριος 2024)

 «Καπνίζοντας τα δάκτυλα των άλλων», Φωτεινή Σίμου, Εκδόσεις Κείμενα

__________________________________________________________________

Η Κατερίνα Γκιουλέκα διατηρεί το προσωπικό λογοτεχνικό ιστολόγιο Μηχανικό Μολύβι.
Από τις Εκδόσεις Θίνες κυκλοφορεί η ποιητική της συλλογή ΠΛΑΝΗΣ στην ΠΛΑΝΗ ΤΗΣ

(για την συνάντηση της Τετάρτης 16/10/2024 γράφει η Κατερίνα Γκιουλέκα.)