Η αναγνώριση του διδακτορικού τίτλου του Ανδρέα Καρτάνη στη θεολογία ως συναφούς με το εργασιακό του αντικείμενο στην Υποδιεύθυνση Περιβάλλοντος του Δήμου Χρυσοκάστρου γέμισε ικανοποίηση τόσο τον ίδιο όσο και την οικογένειά του. Στην τεραστίων διαστάσεων −και για πολλούς απροσδόκητη− αυτή επιτυχία συνετέλεσε οπωσδήποτε και η λαμπρή του ιδέα να τιτλοφορήσει τη διατριβή του «Ο ρόλος των Πρασίνων στη Στάση του Νίκα από τη σκοπιά των υμνογράφων της εποχής», χειρονομία που, υπό το πρόσχημα οικολογικών προεκτάσεων, βοήθησε να καμφθούν με σχετική ευκολία οι επιφυλάξεις δύο μελών του υπηρεσιακού συμβουλίου που επρόσκειντο μεν στην αντίπαλη από τον διδάκτορα παράταξη, πλην όμως είχαν επανειλημμένα δραστηριοποιηθεί σε αναδασώσεις ανά την επικράτεια.
Η πιο πάνω αναγνώριση μεταφράστηκε σε μηνιαίο οικονομικό όφελος ποσού εκατόν πενήντα ευρώ και ταυτόχρονα εξόπλισε τον Καρτάνη με πάμπολλα πρόσθετα μόρια ενόψει των κρίσεων διευθυντών. Τα υπόλοιπα ήταν θέμα ετοιμότητας. Στο σκέλος της προσωπικής συνέντευξης ο Καρτάνης απάντησε μαεστρικά στις ερωτήσεις που του τέθηκαν, τις περισσότερες από τις οποίες είχε, λόγω της εξαιρετικής του διαίσθησης, προβλέψει επιτυχώς από την προηγουμένη.
Σε λιγότερο από δύο χρόνια, έχοντας πλέον τοποθετηθεί στη θέση του Γενικού Συντονιστή Χλωρίδας και Πανίδας, ο Καρτάνης αξιοποίησε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την ευρεία προβολή εκδηλώσεων σχετικών με τις αρμοδιότητές του, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τη διοργάνωση συναυλίας για την παγκόσμια ημέρα κλαίουσας ιτιάς (Salix sepulcralis). Στα αμιγώς διοικητικά του καθήκοντα υπήρξε εξίσου δραστήριος. Η πρωτοβουλία του να αναθέσει τον καλλωπισμό τριών πάρκων σε ιδιώτες χαιρετίστηκε ως επιτυχημένο παράδειγμα τοπικής διακυβέρνησης. Στους δώδεκα κηπουρούς των οποίων οι συμβάσεις δεν ανανεώθηκαν απένειμε ο ίδιος τιμητικές πλακέτες.
Ο Απόστολος Μαϊκίδης γεννήθηκε το 1972 στη Θεσσαλονίκη, όπου ζει και εργάζεται.