Η τρυφερή ιστορία του χελιδονιού είναι η ιστορία της ζωής μας. Η αναζήτηση, η απορία, η οικογένεια, η ζωή και η απώλεια περνούν από τη συγγραφέα με απλό τρόπο μέσα από πανέμορφες εικόνες αστερόσκονης και συμπαντικής
αναζήτησης.
Η βελανιδιά γίνεται η μάνα γη, ο φύλακας άγγελος μαθαίνοντας στο χελιδόνι, μέσα από μυστικές συμφωνίες με το φεγγάρι και τ’ αστέρια, την αυτονομία και τη συμφιλίωση με το παρελθόν. Η σχέση της με το χελιδόνι ξυπνά στα παιδιά συναισθήματα αγάπης, τρυφερότητας για τα ζώα, τη φύση και ό,τι μας περιβάλλει.
«Θέλω να πω τόσο πολλά, μα δεν βρίσκω το θάρρος. Θέλω να δώσω τόση αγάπη, μα νομίζω ότι οι πόρτες έχουν κλείσει. Ποτέ δεν ήθελα τα φύλλα να στέκονται μόνα τους στα κλαδιά των δέντρων. Πάντα ήθελα να τους κάνω παρέα. Νομίζω, όμως, τώρα ότι ρίζωσα σ’ αυτήν τη γη που νερό δεν δίνει. Τα κλαδιά των δέντρων είναι πυκνά και δεν μπορώ να ανέβω. Οι πλαγιές έχουνε γίνει δύσβατες, δεν είναι πια για μένα. Δεν ξέρω αν ο ουρανός χωράει την ανάσα μου».
«Τι ήταν αυτά; Ποιος τα έλεγε;» σκεφτόταν η βελανιδιά, όταν, ξαφνικά, γέρνοντας το αριστερό κλαδί της προς τη διπλανή λιμνούλα …
Εικονογράφηση: Κικί Περιβολάρη
Σχεδιασμός: Γεωργία Αλεβιζάκη
Επιμέλεια κειμένου: Χαρά Παπαδοπούλου
Επιμέλεια έκδοσης: Κατερίνα Θανοπούλου
Η Μαρία Σκούλου γεννήθηκε το 1983 στην Αθήνα. Είναι κοινωνική λειτουργός και εργάζεται στην ειδική αγωγή. Τα μεταπτυχιακά της είναι στα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στην Ειδική Αγωγή στό πανεπιστήμιο Institute of Education University of London και στο Τμήμα Εκπαίδευσης & Αγωγής στην προσχολική ηλικία ΕΚΠΑ.
Το διήγημα «Το Χελιδόνι και η Βελανιδιά» είναι το πρώτο διήγημα της συγγραφέως που εκδίδεται. Το παιδικό της διήγημα «Το σαλιγκάρι που ήθελε να φτάσει στο φεγγάρι» έχει βραβευτεί με το Β΄ βραβείο από το λογοτεχνικό
περιοδικό «Κέφαλος». Ποιήματά της έχουν βραβευθεί από την UNESKO, το 2016 (Β΄ βραβείο), την Πανελλήνια Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών και διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά. Επίσης η ποιητική της συλλογή «Slide one: Το πευκοδάσος» έχει βραβευτεί με το Α΄ βραβείο αφηγηματικής ποίησης από την International Academy of Art,
από την οποία η συγγραφέας έχει λάβει το διδακτορικό της στην ποίηση.
Η Κικί Περιβολάρη γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας (δίπλωμα Ζωγραφικής). Συνέχισε τις σπουδές της στο Τμήμα Γλυπτικής της ΑΣΚΤ. Από το 2007 εξελίσσει τεχνικές γύρω από το χαρτί. Ταξίδεψε σε χώρες της Βορείου Αφρικής, Ασίας και Ευρώπης. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Συνεργαζόμενες αίθουσες και χώροι πολιτισμού:
Μουσείο Μπενάκη, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, ART Athina, Τεχνόπολις Γκάζι, Γκαλερί Σκουφά 4, Γκαλερί Αστρολάβος, Γκαλερί Αποκάλυψη (Κύπρος), Πολιτιστικό Κέντρο Φουγάρο (Ναύπλιο), Χώρος Πολιτισμού Ιανός, Αίθουσα Τέχνης Καπόπουλος, Δημοτική Πινακοθήκη Κορίνθου, Βιομηχανικός Χώρος Τεχνοστάσιο.
Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές.