Δεν υπάρχει παρά ένα πρωταρχικό φιλοσοφικό ερώτημα, το οποίο είναι διττό: τι είμαστε και τι θα θέλαμε να γίνουμε, αλλά και ένα μετα-ερώτημα: γιατί θα θέλαμε, και πώς μπορούμε εν τέλει, να γίνουμε αυτό. Το διαχρονικό, ανοικτό παίγνιο ανάμεσα στο είναι και στο γίγνεσθαι αποτελεί την ουσία του ερωτήματος της αυθεντικότητας — όπως επίσης το τι εμπεριέχεις και τι σε εμπεριέχει αποτελεί την απαρχή της ιχνηλάτησης του ερωτήματος της αυθεντικότητας.
Το μεγάλο πρόταγμα της νεωτερικότητας δεν είναι άλλο από αυτό της ελευθερίας. Ωστόσο, ίσως η πραγμάτωσή της να μην βασίζεται αμιγώς σε μια θεώρηση κάποιας μορφής ορθολογικότητας ή/και ιστορικότητας, αλλά ο δρόμος προς αυτήν να διανοίγεται μέσα από μια ανανεωμένη θεώρηση της δημιουργικότητας και της αυθεντικότητας.
Η πλειονότητα των στοχαστών είτε ταυτίζουν την αυθεντικότητα με την αυτονομία είτε αντιλαμβάνονται τη μία ως μείζονα συνθήκη για την επίτευξη της άλλης, ωστόσο μια σαφέστερη διάκριση μεταξύ τους και μια αναθεώρηση της σχέσης τους — στα πεδία του πραγματικού (υλικού) και του υπερ-πραγματικού (ψηφιακού) — καθίσταται πλέον αναγκαία. Η αυθεντικότητα-ως-δημιουργικότητα — απελευθερωμένη από την ανάγκη κάποιου ενδότερου εαυτού και με πρωτότυπες πτυχές, όπως η συν-αυθεντικότητα και η ισο-αυθεντικότητα — ίσως να αποτελεί ένα κοινωνικο-πολιτικό, αισθητικο-καλλιτεχνικό και ηθικό ιδεώδες που μπορεί εν τέλει να προσφέρει μια δίοδο, πέρα από τα αδιέξοδα της ύστερης νεωτερικότητας, προς την απάντηση του ερωτήματος: τι καθιστά έναν προσωπικό και συλλογικό βίο καλό και πώς αυτός είναι δυνατό να διαχθεί;
Ο Νίκος Ερηνάκης [Αθήνα, 1988] είναι Διδάκτωρ Φιλοσοφίας των Πανεπιστημίων του Λονδίνου και της Οξφόρδης έχοντας σπουδάσει Οικονομικά [ΟΠΑ], Φιλοσοφία & Συγκριτική Λογο-τεχνία [Warwick], και Φιλοσοφία των Κοινωνικών Επιστημών [LSE]. Έχει κατά διαστήματα διδάξει Πολιτική & Κοινωνι-κή Φιλοσοφία, Φιλοσοφία της Τέχνης, Αισθητική και Ηθική στην Αγγλία, και είναι Διδάσκων Φιλοσοφίας στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Εργάζεται επίσης ως Επιστημονικός Διευθυντής στο think-tank ENΑ. Έχουν εκδοθεί δύο βιβλία ποίησής του [το δεύτερο εκ των οποίων έχει μεταφραστεί και εκδοθεί στη Γαλλία], και δύο βιβλία κορυφαίων γερμανόφωνων ποιητών, με επίμετρα σχε-τικών φιλοσοφικών κειμένων, σε μετάφρασή του. Δοκίμια, άρθρα και ποιήματά του έχουν δημοσιευθεί σε διά-φορα επιστημονικά και λογοτεχνικά περιοδικά, και έχουν μεταφραστεί και συμπεριληφθεί σε ελληνόγλωσσους και ξενόγλωσσους συλλογικούς τόμους, ανθολογίες και πρακτικά συνεδρίων με κριτές.
Το βιβλίο φιλοσοφίας Αυθεντικότητα και Αυτονομία, του Νίκου Ερηνάκη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΚΕΙΜΕΝΑ.
Αυθεντικότητα και Αυτονομία
- σελ. 400
- διαστάσεις: 16×24 cm
- τιμή με ΦΠΑ: 18 ευρώ
- ISBN: 978-618-84601-6-4