Συνέντευξη Τύπου / (Γέλια) / Rip it Up
Stones ή Beatles;
— Kinks
Antonioni ή Fellini;
— Θέλει και ρώτημα;
Καζαντζάκης ή Λουντέμης;
— Καζαντζάκης!
Joseph Roth ή Philip Roth;
— Είστε σίγουρη ότι εμένα ρωτάτε;
Zappa ή Beeheart;
— Don Van Vliet.
Hegel ή Spinoza;
— Μην είστε όλο πόζα…
Περιγράψτε μας την εικόνα του εφηβικού δωματίου σας και βάλτε μας και το σχετικό soundtrack.
— Στα ράφια υπάρχουν βιβλία (Καζαντζάκης, Καραγάτσης, πολλά Βίπερ, αστυνομικά του James Hadley Chase κυρίως, ο Εμπειρίκος στις εκδόσεις Πλειάς, Σεφέρης), ανάμεσά τους κρυμμένο ένα μπουκάλι πλακέ κονιάκ, ένα πακέτο τσιγάρα, κι ένα σημειωματάριο). Επικρατεί απόλυτη τάξη, που κρύβει την εσωτερική αταξία. Στον τοίχο, ο Σαββόπουλος, αφίσα από το περιοδικό Φαντάζιο. Ένα μπομπινόφωνο Grundig, ένα τρανζίστορ Phillips (οι δίσκοι είναι στη σάλα, μαζί με το πικάπ). Σχεδόν καθημερινώς, το δωμάτιο γεμίζει κόσμο (οι γονείς είναι νέοι και πολύ κοινωνικοί, μας επιτρέπουν μεγάλες ελευθερίες), αγόρια και κορίτσια που διαβάζουν Albert Camus και Ανδρέα Εμπειρίκο. Πίνουμε και κάνουμε το δωμάτιο ντουμάνι. Καβγαδίζουμε και φιλιώνουμε. Ονειρευόμαστε να ζήσουμε σαν τον Jim Morrison και να πεθάνουμε σαν τον Μαθουσάλα. Ακούμε μανιωδώς Σαββόπουλο, Dylan, Doors, Χατζιδάκι, Genesis. Σε λίγους μήνες, το 77, θα εκραγεί το punk και θα αλλάξουν κάποια δεδομένα.
Με ποιον λογοτεχνικό ήρωα θα θέλατε να έχετε ερωτική σχέση;
— Με την Miss Ripples (βλ. Glenn Ofili / Sublime Sparkles). Και με την Klara Sax (βλέπε Don DeLillo / Underworld). Όχι ταυτοχρόνως — φυσικά, όχι ταυτοχρόνως.
Ποια η ιδανική θερμοκρασία περιβάλλοντος (υπό σκιά η μέτρηση) για να διαβάζετε ή να γράφετε;
— Σαράντα υπό σκιάν.
Υπάρχει κάτι ή κάποιος λόγος που θα σας έκανε να σταματήσετε το γράψιμο;
— Όχι.
Έχετε κλάψει ποτέ για ένα στίχο ή για μια φράση που διαβάσατε;
— Πολλές φορές, αλλά αλησμόνητη είναι μία: όταν είδα την επιγραφή στον τάφο του Marcel Duchamp. Και έκλαψα από θαυμασμό για την ανυπέρβλητη λυρική φιλοσοφική νοημοσύνη που διέκρινε αυτόν τον Μαιτρ του Μειλίχιου Μειδιάματος.
Ποια θα ήταν η πιο ακραία πράξη θυσίας που θα κάνατε για έναν άνθρωπο που αγαπάτε πολύ;
— Να χαθώ απ’ τα μάτια του. Και, συνεπώς, από τη ζωή του.
Αν ο έρωτας και ο θάνατος είναι τα δύο μεγάλα θέματα της λογοτεχνίας, ποιο είναι για σας το τρίτο κατά σειρά;
— Το στεφάνι.
Ποιο είναι το πιο υπερτιμημένο βιβλίο όλων των εποχών;
— Όλα τα βιβλία των τελευταίων διακοσίων ετών είναι υπερτιμημένα μετά το πέρασμα των Αδελφών Καραμαζώφ από το καπηλειό των Δαιμονισμένων που τα έπιναν με τον Ηλίθιο κλαίγοντας καθώς διάβαζαν τις τελευταίες σελίδες του Ουράνιου Τόξου της Βαρύτητας μαζί με τον Μέισον και τον Ντίξον. Μοναδική εξαίρεση: η Φαινομενολογία του Νου, του Εγέλου. Και το Infinite Jest.
Γιατί δε λέμε πάντα την αλήθεια;
— Λέω πάντα την αλήθεια, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις όχι ολόκληρη. Το ψέμα είναι πλήξη.
Τι ετοιμάζετε τώρα;
— Μια ποικιλόμορφη δραστηριότητα με κινήσεις εκκρεμούς ανάμεσα στον εικαστικό χώρρο και στο λογοτεχνικό πεδίο, καθώς η σύμπραξή μας με την ιστορικό τέχνης Φαίη Τζανετουλάκου στο Εγχείρημα Κορέκτ και στο Εργοτάξιο Εικόνων & Κειμένων paint/inks ήδη αρχίζει να καρποφορεί.
Μονόκλ;
— Απαρεγκλίτως! Μετά την Πρώτη Φάση και τη Δεύτερη Φάση, περνάμε στην Τρίτη Φάση — κάθε Σάββατο, κοντά σας, με ένα text/έκπληξη! Ο τίτλος της στήλης είναι Rip it Up, και η στήλη θα είναι ένας αέναος φόρος τιμής στον Μέγιστο Πατριάρχη του Τρόπου Ζωής μας, τον Αθάνατο Richard Wayne Pennima.
Τι θα συμβουλεύατε τους νέους αναγνώστες και φίλους σας;
— Μην πατάτε τη χλόη, πατήστε τους ανόητους.
Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης
Ερωτευμένη Κυψέλη, 04.07.2020
Ο Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης (Απρίλιος 1960) είναι συγγραφέας και σιτυασιονιστής.