Νέα κυκλοφορία από τις εκδόσεις Ενάντια | Ιλιά Ιλφ, Γεβγκένι Πετρόφ | Μια φωτεινή προσωπικότητα»

Μια φωτεινή προσωπικότητα
· εκδόσεις Ενάντια · τιμή με ΦΠΑ: 14€
ISBN 978-618-87376-0-0 διαστάσεις 20×12εκ. · σελ. 144
μετάφραση από τα ρωσικά: Κωνσταντίνα Λύγκουρη

 

Ω, η πόλη Πιστσεσλάβ! Τι θαυμαστό μέρος! Εδώ, ζούσε ο Γιγκόρ Κάρλο- βιτς Φιλιούριν, ένας άνθρωπος τόσο συνηθισμένος που θα μπορούσε κάλλι- στα να είναι αόρατος. Αλλά, τι ειρωνεία! Σε αυτήν την πόλη, όπου ακόμη και τα κτίρια ήταν τρελά, ο Φιλιούριν έγινε ξαφνικά το επίκεντρο της προ- σοχής! Και πώς, θα ρωτήσετε; Με ένα σαπούνι, αγαπητοί μου! Ένα σα- πούνι φτιαγμένο από τον τρελό εφευρέτη Μπάμπσκι.
Αυτό το σαπούνι, που υποτίθεται πως θα εξαφάνιζε τις φακίδες, εξα- φάνισε ολόκληρο τον Φιλιούριν! Και έτσι, ο πιο ασήμαντος άνθρωπος της πόλης έγινε ξαφνικά ο πιο σημαντικός, ακριβώς επειδή κανείς δεν μπορούσε να τον δει! Οι άνθρωποι έτρεχαν πέρα-δώθε, προσπαθώντας να πιάσουν έναν άνθρωπο που δεν υπήρχε, ενώ οι πραγματικοί απατεώνες χόρευαν μπροστά στα μάτια τους!
Αν αυτή η ιστορία σας φαίνεται παράλογη, σκεφτείτε λίγο την ίδια σας τη ζωή. Δεν είναι κι αυτή γεμάτη από παρόμοιους παραλογισμούς;

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Οι Ιλιά Ιλφ (1897-1937) και Γεβγκένι Πετρόφ (1902-1942) ήταν δύο Σο- βιετικοί συγγραφείς που έγιναν γνωστοί για τη μακροχρόνια συνεργασία τους στη συγγραφή σατιρικών μυθιστορημάτων.
Οι δύο συγγραφείς συναντήθηκαν το 1925 στη Μόσχα, όπου εργάζο- νταν για την εφημερίδα «Gudok» σαν λογοτεχνικοί συντάκτες στο τμήμα των χρονογραφημάτων και των ανταποκρίσεων των εργατών. Η συνεργα- σία τους ξεκίνησε το 1927 και διήρκεσε μέχρι το θάνατο του Ιλφ το 1937.
Τα πιο γνωστά έργα τους είναι τα μυθιστορήματα «Οι δώδεκα καρέ- κλες» (1928), «Το χρυσό μοσχάρι» (1931) και «Μια φωτεινή προσωπικό- τητα» (1928). Η χιουμοριστική τους γραφή και οι ευφυείς χαρακτήρες τους έκαναν τα βιβλία τους δημοφιλή τόσο στη Σοβιετική Ένωση όσο και στο εξωτερικό.
Στο μυθιστόρημα «Μια φωτεινή προσωπικότητα», οι συγγραφείς, μέσα από το χιούμορ και τον παραλογισμό, ασκούν κριτική σε καθετί το κακό, το ανάρμοστο, το κατάλοιπο απ’ το παρελθόν, το μικροαστικό, το βρόμικο και το αποστεωμένο που εξακολουθούσε να υπάρχει άφθονο στην καθημε- ρινή ζωή της δεκαετίας του ’20 στη σοβιετική κοινωνία.
Το 1935, οι Ιλφ και Πετρόφ, ταξίδεψαν στις Ηνωμένες Πολιτείες ως ειδικοί ανταποκριτές της εφημερίδας «Pravda». Αγόρασαν ένα αυτοκίνητο Ford και ξεκίνησαν ένα οδικό ταξίδι δέκα εβδομάδων. Το αποτέλεσμα αυτής της περιπέτειά τους ήταν το βιβλίο «Μονώροφη Αμερική» (1937), το οποίο περιείχε τις εντυπώσεις τους, αλλά και αρκετές «Αμερικανικές φωτογραφίες» τραβηγμένες από τον Ιλφ.
Μετά το θάνατο του Ιλφ το 1937 ο Πετρόφ συνέχισε να γράφει μόνος του μέχρι τον θάνατό του το 1942 κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.