Β.Π. Μεσολογγίτης
Ο κουρασμένος της ηδονής
(Εξομολογήσεις σ᾽ ελεύθερο ρυθμό)
Φιλολογική επιμέλεια – Επίμετρο: Αλεξάνδρα Σαμουήλ
Παλαιότερη ποίηση – Μελέτη
Σελίδες: 128 • Σχήμα: 12,5 x 20,2 εκ. • ISBN: 978-618-5461-39-3 • Τιμή: 11,50 €
ΕΝΑ ΑΓΝΩΣΤΟ ποιητικό έργο του 1926, ξεχασμένο και από τον ίδιο τον ποιητή του, το οποίο βρέθηκε πρόσφατα και απροσδόκητα στο πλαίσιο ενός ερευνητικού προγράμματος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, αναδεικνύεται ως το πρώτο έργο γραμμένο σε πραγματικά μοντερνιστικό ελεύθερο στίχο που δημοσιεύτηκε στη γλώσσα μας σε αυτοτελή έκδοση. Βιβλίο εξαιρετικά ενδιαφέρον, αν λάβει κανείς υπόψη ότι ο ποιητής του (ηλικίας τότε 20 ετών) φαίνεται να έχει μιμηθεί στους στίχους του εικόνες και την ατμόσφαιρα της πόλης κάποιων από τα ποιήματα της συλλογής Προύφροκ και άλλες παρατηρήσεις (1917) και της Έρημης Χώρας (1922) του Έλιοτ. Την επανέκδοση του έργου αυτού συνοδεύει εκτενής, διεισδυτική μελέτη της Αλεξάνδρας Σαμουήλ.
*
Ξεχασμένος ως λογοτέχνης, παρά το πλούσιο ποσοτικά και όχι ασήμαντο ποιητικά έργο του, ο Βασίλης Μεσολογγίτης (Κωνσταντινούπολη 1906-Αθήνα 1988) ήταν γνωστότερος μέχρι πρόσφατα ως κωμικός ηθοποιός και ακόμη περισσότερο ως πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ηθοποιών.
Ωστόσο, η ανά χείρας νεανική ποιητική του σύνθεση (1926), έπειτα από δύο συλλογές που προηγήθηκαν (1922, 1923), και που δεν πέρασαν απαρατήρητες από την κριτική, είναι το πρώτο σε πραγματικά νεωτερικό ελεύθερο στίχο έργο το οποίο δημοσιεύτηκε αυτοτελώς στον τόπο μας.
Προφανώς η έλλειψη ανταπόκρισης από την κριτική σε αυτό του το βιβλίο τον έστρεψε σε μια συντηρητικότερη έκφραση, στα ποιητικά, πεζογραφικά και θεατρικά κείμενά του που ακολούθησαν.
*
Η Αλεξάνδρα Σαμουήλ γεννήθηκε το 1962 στην Αθήνα. Σπούδασε Γαλλική και Νεοελληνική Φιλολογία στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και το Παρίσι. Έχει δημοσιεύσει τέσσερα βιβλία (Ο βυθός του καθρέφτη: Ο André Gide και η ημερολογιακή μυθοπλασία στην Ελλάδα, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Ηράκλειο 1998· Ο Παλαμάς και η κρίση του στίχου, Νεφέλη, Αθήνα 2007· Iδαλγός της Iδέας: H περιπλάνηση του Δον Kιχώτη στην ελληνική λογοτεχνία, Πόλις, Aθήνα 2007 και «Πάντα αριθμώ διέταξας». Αναλογία, αριθμολογία και ποίηση, Μελάνι, Αθήνα 2018), καθώς και μελέτες και άρθρα σε συλλογικούς τόμους και περιοδικά πάνω σε θέματα συγκριτικής και νεοελληνικής λογοτεχνίας. Είναι καθηγήτρια στο Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου.