Η Ελληνοαμερικανική Ένωση και το Hellenic American College (HAEC) σε συνεργασία με το Hellenic American University (Nashua, NH, USA) παρουσιάζουν την ατομική έκθεση της Ελληνίδας εικαστικού Maria Zervos “Peripatetics”, σε επιμέλεια της Ήρας Παπαδοπούλου.
Η έκθεση, που πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία του Οργανισμού ΝΕΟΝ, εγκαινιάζεται την Δευτέρα 29 Μαΐου 2017, στις 20:00, στην Γκαλερί Κέννεντυ της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι) και θα διαρκέσει μέχρι τις 24 Ιουνίου 2017.
Η έκθεση “Peripatetics” παρουσιάζει, σε παγκόσμια πρεμιέρα στην Ελληνοαμερικανική Ένωση, το νέο βίντεο-έργο της Maria Zervos με τίτλο “Peripatetics (Athens)” που εστιάζει σε περιπατητικές διαδρομές στην πόλη της Αθήνας. Ο τίτλος της έκθεσης παραπέμπει στην φιλοσοφική σχολή του Αριστοτέλη ο οποίος, σύμφωνα με πηγές, αγόρευε καθώς περπατούσε. Αντίστοιχα, η Zervos δημιουργεί βίντεο εικόνες καθώς περπατάει μέσα στην πόλη, βιντεοσκοπώντας (σε μια περιπατητική οπτική) τα ίδια της τα βήματα μαζί με όλα τα γεγονότα και τις εικόνες που ξετυλίγονται μπροστά της: ερείπια και μνημεία, μετανάστες, τουρίστες, καλλιτέχνες του δρόμου και πρόσφυγες σε καταυλισμούς και καταλήψεις. Το βίντεο “Peripatetics (Athens)” εξετάζει την ιδέα της περιπλάνησης, το οικείο και το ξένο, το σπίτι και την εξορία, το τοπικό και παγκόσμιο, αποκαλύπτοντας εικονικά θραύσματα από το αστικό τοπίο της σύγχρονης Αθήνας. Η ιδέα του έργου αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια της έρευνας της Maria Zervos στο Πανεπιστήμιο του Harvard (2012-2014) και κατά τη διάρκεια της συνεργασίας της από το 2014 μέχρι το 2015 με την ακαδημαϊκό Svetlana Boym, η οποία έφυγε πρόσφατα από τη ζωή και στην οποία αφιερώνεται το έργο.
Την έκθεση συμπληρώνουν κείμενα με θέμα την σύγχρονη περιπατητική και την μετανάστευση από σημαντικούς Έλληνες και ξένους συγγραφείς, όπως η Svetlana Boym, η Heather Felty, η Έρση Σωτηροπούλου, o Pablo Medina, η Maria Koundoura, o Jelle Bouwhuis, ο George Kalogeris και η Melissa Green μεταξύ άλλων. Τα δοκίμια και ποιήματα προσεγγίζουν την έννοια του ταξιδιού ως μετανάστευση ενσωματωμένη στην πολιτική, ειδικά σε μια εποχή που οι πολίτες του κόσμου αναγκάζονται να μεταναστεύσουν, να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τις οικογένειές τους προς μια συχνά άγνωστη διαδρομή, τα δοκίμια και ποιήματα δίνουν έμφαση στις διαφορετικές οπτικές περί περιπλάνησης.
Εγκαίνια έκθεσης: Δευτέρα 29 Μαΐου 2017, 20:00
Γκαλερί Κέννεντυ, Ελληνοαμερικανική Ένωση (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι)
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή: 12:00 – 21:00, Σάββατο: 10:30 – 14:30,
Κυριακή κλειστά
Είσοδος ελεύθερη
H εικαστικός και ποιήτρια από την Αθήνα, Maria Zervos (www.maria-zervos.com), ζει και εργάζεται στη Βοστόνη, το Άμστερνταμ και την Αθήνα, όπου εκπροσωπείται από το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα. Από το 2015 διδάσκει μαθήματα στο τμήμα Visual & Media Arts του Emerson College στη Βοστόνη. Το εικαστικό της έργο ερευνά τον συγκερασμό μεταξύ ποίησης και εικόνας μέσω της κινηματογραφικής/βίντεο γλώσσας και την αντιπαράθεση μεταξύ φύσης και πολιτισμού, μυθοπλασίας και ντοκουμέντου, διαμορφώνοντας έτσι το πλαίσιο για πολιτικοκοινωνική κριτική.
Το 2012 προσκλήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Harvard με υποτροφία του Ιδρύματος Fulbright και του Mondriaan Fund για έρευνα και την επόμενη χρονιά δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Harvard. Το 2017, η Maria Zervos θα συμμετάσχει, μετά από πρόσκληση, στο διεθνές πρόγραμμα (residency) της Νέας Υόρκης The International Studio & Curatorial Program (ISCP), για έρευνα με άξονα την καλλιτεχνική της πρακτική.
Έχει παρουσιάσει το έργο της σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις όπως: Θεοί και Θνητοί στον Όλυμπο, Πολιτιστικό Κέντρο Ωνάση, 2016, Νέα Υόρκη, The Word Exchange (περφόρμανς), Modern Theater, 2015, Βοστόνη, Arte Laguna, Αρσενάλε, 2014, Βενετία, Περί Νομάδων, Arts @ Garden 29, Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, 2013, Βοστόνη, Εικαστικοί Διάλογοι, Πάρκο Αναψυχής της Ακαδημίας Πλάτωνος, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, 2012, Αθήνα, Πολυγλωσσία, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, 2011, Αθήνα, Αιδώ/Εδώ, 4η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, Πεδίο Δράσης Κόδρα,2013, Θεσσαλονίκη, The Herd Remorse, Lesley Heller Workspace, 2012, Νέα Υόρκη, Bon Voyage, Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα, 2010, Αθήνα, Προσωπικό-Πολιτικό, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (2η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης) 2009, Θεσσαλονίκη, Belief Unlimited, PLATFORM 3, 2009, Μόναχο και Point of Departure, Franoise Heitsch Gallery, 2009, Mόναχο.
Πολλά από τα έργα της ανήκουν σε συλλογές έργων τέχνης όπως του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), Δ. Δασκαλόπουλου, Λ. Μπέλτσιου και Déiska.